Bejelölésnek álcázott Facebook-vírus

Egyre többek üzenőfalát lepik el a bejegyzések, melyek bármilyen melléklet nélkül arról küldenek értesítést, hogy ismerőseik megjelölték őket és néhány más embert. Az üzenetben megjelenő facebooksepetim felirat viszont egy vírusoldalra irányít.

facebook-shatterA rákattintók a facebooksepetim.com helyett az xn--qzbb.tk oldalra jutnak, ahol egyrészt vírus kerülhet gépükre, másrészt ezáltal a kattintók profiljára is kiposztolja magát a vírus, felcímkézve benne ismerőseiket – akiknek így szintén kikerül az adatlapjára. Harmadrészt, a hvg.hu Tech facebookos oldalára érkezett felhasználói jelzés szerint, a vírus rengeteg (főleg török) kamu oldalt is belájkol helyettünk.

A Facebook sepetim, azaz „Facebook-kosár" terjedése ellen és az esetleges károk megelőzése érdekében két dolgot tehetünk. Az egyik, hogy semmiképp ne kattintsunk rá a bekékített részre, ha látunk egy ilyen üzenetet. Hosszabb távon pedig érdemes aktiválni egy adatvédelmi beállítást: ezen az oldalon található egy „Szeretnéd felülvizsgálni, ha az ismerőseid megjelölnek egy bejegyzésben, mielőtt megjelenne az idővonaladon?" beállítási lehetőég, ezt a „Szerkeszt" gombnál bekapcsolva megakadályozhatjuk, hogy a hasonló megjelölések automatikusan megjelenjenek a falunkon. Ha észrevesszük, hogy valahol saját posztolásunkként jelent meg, ajánlott kirörölni.

Kimaradt?