banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Klaus Johannis: a totalitárius rendszerek szétverték a jogállamot

Folyamatosan emlékezni kell a totalitárius rendszerek áldozataira, a jelenkori nemzedéknek pedig aktív szerepet kell vállalnia a jogállam és a demokrácia védelmezésében – fogalmazott csütörtökön, a fasizmus és a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából kiadott üzenetében Klaus Johannis államfő.

„Ma, több mint egy évszázaddal az első totalitárius rendszerek megjelenése után elmondhatjuk, hogy egyetlen utópia sem bizonyult olyan kegyetlennek, mint a fasizmus és a kommunizmus. Az ezen az ideológián alapuló rendszereknek több millió áldozatuk volt, akik emléke előtt ma tisztelgünk” – írja az üzenetben.

Az államfő emlékeztet: a totalitárius rendszerek szétverték a jogállamot, lábbal tiporták az alapvető emberi szabadságokat és jogokat, de nem sikerült elfojtaniuk a polgárok szabadságvágyát és ragaszkodásukat a demokratikus értékekhez.

„Ha elfeledjük a fasizmus és a kommunizmus áldozatait, ha meghamisítjuk a történelmet, súlyos csapást mérünk az emberisége” – fogalmaz Johannis.

Megjegyezte: augusztus 23-a végzetes nap Románia történelmében. „A Ribbentrop-Molotov paktum 1939. augusztus 23-ai aláírásával érdekszférákra osztották Európát, előkészítették az 1940-es területvesztéseket, és felgyorsították a totalitárius katasztrófához vesető folyamatokat, amelynek következményei évtizedekig fennmaradtak, leállították a gazdasági fejlődést, és hatásai 1989 után is láthatóak voltak” – mutat rá az államfő.

Johannis kifejtette: a polgároknak el kell utasítaniuk mindenfajta szélsőséges törekvést. Megállapítja: az utóbbi időben támadások figyelhetők meg a romániai demokrácia ellen.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy lemondjunk az Európai Unióhoz való csatlakozáskor tett vállalásokról, és azt sem, hogy visszatérjünk a kommunista rendszerre jellemző gyakorlatokhoz. A jelenkori generációnak aktív szerepet kell játszania a jogállam és a demokrácia védelmében. Az áldozatok emlékét örökre őrizzük emlékezetünkben” – zárul Klaus Johannis államfő üzenete. 

Kapcsolódók

Kimaradt?