FRISSÍTVE- Súlyos incidensek Bukarestben – a PSD az ellenzékre mutogat

FRISSÍTVE: Erőszakba torkollott a diaszpóra bukaresti kormányellenes demonstrációja: a csendőrség rohamosztagai péntek éjszaka kiszorították a tüntetőket a kormány székháza előtti Victoria térről, miután a békés tüntetők közé vegyült rendbontók órákon keresztül rendszeresen dulakodást provokáltak a rendfenntartókkal. A tüntetés éjjel két óra körül ért véget. A legfőbb ügyészség közölte, hogy kivizsálja a történteket. A csendőrség azt állítja, hogy szabályosan járt el. A nagyobbik kormánypárt az ellenzéket okolja az incidensekért. Cikkünk folyamatosan frissül.

Az erőszakos tömegoszlatásról szóló parancsot azt követően adták ki, hogy a tüntetők és a karhatalom közti összetűzések során a rendbontók körbevettek és ütlegelni kezdtek két csendőrt, akiket – a hírtelevíziók élő közvetítésének tanúsága szerint – az erőszakot elutasító többi tüntető testével védve mentett meg a lincseléstől.

A csendőrség rohamosztagai könnygázgránátokkal és vízágyúkkal mintegy fél óra alatt kiszorították a tüntetőket a Victoria-térről. Az arcukat elfedő rendbontók azonban a környező utcákban folytatták a csatározást a karhatalommal, köveket dobáltak, és betörtek a környező üzletekbe, ahol egyes médiaértesülések szerint két fegyvert is „zsákmányoltak” az ellenük kivezényelt csendőröktől.

A tüntetés éjjel két óra körül véget ért, a Victoria tér közepén csak néhány tucat tüntető és jelentős számú csendőri erő maradt. Az erőszakos cselekedetek éjfél körülig tartottak, a rendfenntartóknak végül sikerült eltávolítaniuk a környékről a zavargást keltő csoportokat. A katasztrófavédelem információi szerint összesen 440 személy, köztük 24 csendőr szorult orvosi ellátásra a téren, 65 személyt, köztük kilenc csendőrt kórházba szállítottak.

Keresik a főkolomposokat

Időközben mozgósították a belügyminisztériumi szerveket azoknak a személyeknek az azonosítása érdekében, akik ellopták a néhány tüntető által brutálisan ütlegelt két csendőr fegyverét – közölte a csendőrség. „Jelenleg az incidensről készült felvételek átvizsgálása zajlik, hogy azonosítsák az illető személyeket. Az ügyet az illetékes ügyészség fogja majd átvenni” – tájékoztat a csendőrség, amely ugyanakkor felhívást intéz az állampolgárokhoz, hogy ha bármilyen információjuk van az esetről, értesítsék a rendőrséget.

Megszólalt Johannis

Az erőszakot Klaus Johannis államfő Facebook-bejegyzésben ítélte el. „Egy igazi demokráciában mindenkinek joga van tüntetni, de az erőszak – politikai nézetektől függetlenül – elfogadhatatlan. Határozottan elítélem a csendőrség brutális, a Victoria-téren tüntetők többségének viselkedéséhez képest teljesen aránytalan közbelépését” – írta az államfő, aki szerint a belügyminiszternek haladéktalanul magyarázatot kell adnia a történtekért.

Az államfő az ügyészséghez fordult

Felszólította szombaton Klaus Johannis államfő Augustin Lazăr legfőbb ügyészt, hogy haladéktalanul indítsanak kivizsgálást a csendőrség péntek esti közbelépésének módjával és körülményeivel kapcsolatban – tájékoztat közleményében az Államelnöki Hivatal.

Az elnök azt kéri a legfőbb ügyésztől, vizsgálják ki a „közbelépések törvényességét”, azonosítsák mindazokat, akik részt vettek az erőszakos incidensekben, és állapítsák meg, milyen mértékben tehetők felelősekké a történtekért.ú

Máris reagált az ügyészség

A katonai ügyészség hivatalból indított bűnügyi kivizsgálást a tüntetésen történt incidensek, valamint a csendőrség közbelépése kapcsán – tájékoztat a legfőbb ügyészség.

A közlemény értelmében a katonai ügyészek begyűjtik a kerületi rendőrkapitányságoktól a péntek este, illetve szombatra virradóra történtekkel kapcsolatban tett minden feljelentést, és közös iktatószámmal regisztrálják ezeket.

USR: a romániai demokrácia fekete napja volt ez

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Carmen Dan belügyminiszter, Sebastian Cucoş csendőrfőkapitány és Speranţa Clişeru bukaresti prefektus lemondását, valamint a parlament rendkívüli ülésszakának összehívását és egy parlamenti vizsgálat lefolytatását kéri a csendőrség Győzelem téri (Piaţa Victoriei), péntek esti akciójával kapcsolatban – mondta szombati sajtóértekezletén Dan Barna, az USR elnöke.

„A romániai demokrácia fekete napja volt a tegnapi (...). Kérjük Carmen Dan belügyminiszter lemondását, aki a polgárok védelmére létrehozott csendőrséget a Szociáldemokrata Párt (PSD) házi eszközévé alakította, kérjük Sebastian Cucoş csendőrfőkapitány és Speranţa Clişeru bukaresti prefektus lemondását. Ez történik Romániában, amikor az országot büntetőperben elítélt személyek, bűnözők vezetik. Azért jutottunk ide, mert az intézményeket kisajátították” – jelentette ki Barna.

Hozzátette: az USR kéri a kiadott parancsok titkosításának feloldását. „Kérjük a parlament rendkívüli ülésszakának összehívását és egy parlamenti vizsgálat lefolytatását, hogy kiderítsük, hogyan történhetett meg, hogy a csendőrség nagyon hatékony volt, amikor békés tüntetőket kellet kergetni a mellékutcákban, de képtelen volt 20-30 bajkeverőt kiemelni a tömegből, majd a tér kiürítése után (...), sokáig nem léptek közbe a Lascăr Catargiu úton felgyújtott teraszoknál” – mondta az USR elnöke. „Büntetőügyesek nélkül, ma este mi is ott leszünk a polgárok között a téren” – zárta szavait Dan Barna.

PMP: indokolatlan volt a csendőrök közbelépése 

A Népi Mozgalom Pártja (PMP) „felháborítónak” és „indokolatlannak” tartja a csendőrség pénteki, „előzmények nélküli, aránytalan” fellépését – írja a párt által az Agerpres hírügynökséghez szombaton eljuttatott közleményben. Eugen Tomac pártelnök úgy véli: a „provokátoroknak”, akiknek az volt a céljuk, hogy zavarkeltéssel és erőszakkal kompromittálják a kormány székháza előtti tüntetést, felelniük kell a törvény előtt.

„Kiállunk a Győzelem téren (Piaţa Victoriei) téren történt erőszakos incidensekben megsérült polgárok mellett. A diszpóra által kezdeményezett tüntetés, amelyhez több tízezer hazai polgár is csatlakozott, nem a társadalmi megosztottságot kellett volna hogy erősítse, hanem határozott fellépéssé kellett volna válnia a jelenlegi kormányzat ellen, amely ki akarja sajátítani a teljes államhatalmat, amely alárendeli az intézményeket, és amely, szükség esetén erőt használ az állampolgárok megfélemlítésére” – nyilatkozta a közlemény szerint Tomac.

PSD: az ellenzéki politikusok buzdítottak erőszakra

Klaus Johannis államfőnek, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökének, Dan Barnának, Dacian Cioloş volt miniszterelnöknek, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnökének, Eugen Tomacnak, valamint a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető Ludovic Orbannak nyilvánosan bocsánatot kellene kérnie, mert nyilatkozataikkal erőszakra buzdítottak – véli a Szociáldemokrata Párt (PSD) főtitkár-helyettese.

Codrin Ştefănescu szombaton úgy nyilatkozott, az államfő és az ellenzéki alakulatok politikai céljaikra akarták felhasználni a diaszpórában élők pénteki, bukaresti demonstrációját. „Miután annyi szerencsétlenség történt az este, egész Romániát megdöbbentette erőszak, lábbal taposták az embereket, egy csendőrnő pedig az életéért küzd, ahelyett, hogy bocsánatot kérjenek a román néptől, ők ujjal mutogatnak a csendőrségre, amelyik csak tette a dolgát” – mondta Ştefănescu a România TV-nek adott nyilatkozatában.

A PSD-s politikus szerint Johannis, Barna, Cioloş, Tomac és Orban a tüntetést megelőző nyilatkozataikkal „erőszakra buzdítottak”. "Annyira elkeseredettek, hogy saját jelöltjük nyerje majd meg az elnökválasztást, hogy elfelejtenek emberként viselkedni. Mindenki számára szabad szemmel látható, hogy a párhuzamos állam maradványainak a szekuritátéra jellemző szervezésével állunk szemben. Rengeteg pénzt költöttek erre az akcióra (...), megpróbálták felgyújtani Bukarestet" - fogalmazott.

Codrin Ştefănescu ama meggyőződésének is hangot adott, miszerint már csak azért sem lehettek százezren a Victoria téren, mert "a négy ellenzéki alakulat együtt sem tud összegyűjteni százezer román szimpatizánst".

RMDSZ: az erőszak minden formáját elutasítjuk

Állásfoglalásban ítélte el szombaton az RMDSZ a péntek esti kormányellenes tüntetésen történt szélsőséges megnyilvánulásokat és agressziót. „Az erőszak minden egyes formáját, a verbálisat és a fizikait is elutasítjuk” – olvasható közleményükben.

Dăncilă jelentést kért az incidensekről

Haladéktalanul részletes jelentést kért Viorica Dăncilă miniszterelnök a péntek esti bukaresti tüntetésen történt provokációkkal kapcsolatban – tájékoztat szombati közleményében a kormány. Viorica Dăncilă miniszterelnök határozottan elutasítja a bukaresti demonstrációt „eltéríteni próbáló szervezett csoportosulások erőszakos tetteit”.

„A belügyminisztérium jelentései arra világítanak rá, hogy az erőszakos fellépést jól szervezett csoportok provokálták ki azáltal, hogy rátámadtak a rendfenntartókra, intézményekre, és közjavakat tettek tönkre, hogy konfliktust gerjesszenek a békés tüntetők, valamint a rendfenntartók között” – fogalmaz a közlemény.

Ebben hozzáteszik: a kormány elvárja, hogy az illetékes intézmények zárják le az ügyben folytatott vizsgálatokat, majd vonják felelősségre a bűnösöket. A miniszterelnök szombat reggel részletes jelentést kért a Román Hírszerző Szolgálattól azokról a személyekről, akik előkészítették, illetve kiprovokálták az erőszakot, valamint arról, hogy „az adatok és információk szerzésével megbízott állami intézmények” előzetesen miként kezelték a tüntetés eltérítésének szándékára vonatkozó információkat - áll még a közleményben.

A kormány képviselői ugyanakkor felhívást intéznek a politikai vezetőkhöz, hogy ne próbálják választási célokra felhasználni „e sajnálatos eseményeket”. „Viorica Dăncilă miniszterelnök tiszteletben tartja az állampolgárok tiltakozáshoz és véleménynyilvánításhoz való jogát, ugyanakkor úgy véli, hogy ezt a jogot nem sajátíthatja ki egyetlen politikus vagy érdekcsoportosulás sem, amely a társadalmi rend megbontásában érdekelt” – fogalmaz a közlemény.

Orban: a PSD visszavetette Romániát a 90-es évek bányászjárásainak idejébe

„Előre megfontolt szándékkal' történt a rendfenntartók erőszakos fellépése a békés tüntetők ellen” – nyilatkozta szombati sajtóértekezletén Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

„Ahelyett, hogy meghallgatnák a tüntetők kéréseit, kívánságait, Dragnea és a kamarillája visszavetette Romániát a 90-es évek bányászjárásainak idejébe. (...) Világos előttem, hogy előre megfontolt szándékkal történt a rendfenntartók erőszakos fellépése a békés tüntetők ellen” – mondta Orban.

A PNL elnöke „példátlanul súlyosnak” minősítette a csendőrség fellépését, és bejelentette, hogy a liberálisok kérni fogják, hogy a belügyminisztert, a csendőrség parancsnokát és a bukaresti prefektust idézzék be a parlament védelmi bizottsága elé.

„28 éve, hogy a rendfenntartó erőket nem használták elnyomó gépezetnek az emberek ellen. Dragnea parancsa, hogy a csendőrség brutálisan, megfélemlítő jelleggel lépjen fel a békés tüntetőkkel szemben, a demokrácia elleni példátlan támadást jelent, egy támadást az összes, a hatalommal egyet nem értő polgár ellen, amely gyakorlatilag a jelenlegi hatalmat egy olyan hatalommá alakítja, amelynek semmilyen köze sincs a demokráciához, egy autokrata hatalommá, amely kisajátította és a polgárok elleni fegyverré alakította az intézményeket” – hangoztatta Orban.

A PNL elnöke hozzátette: amennyiben a többség megakadályozza, hogy a felelőseket az illetékes parlamenti bizottságok elé idézzék, a liberális párt aláírásgyűjtésbe kezd, hogy hívják össze a parlament rendkívüli ülésszakát és állítsanak fel egy bizottságot, amely kivizsgálja a Győzelem téren történt visszaéléseket és erőszakos cselekedeteket.

Elmondta azt is, hétfőtől a PNL létrehoz egy jogászokból álló csoportot, amely jogi segítséget nyújt a tüntetésen történt erőszakos cselekedetek sértetteinek.

Johannis: a belügyminiszter vállalja a felelősséget

Carmen Dan belügyminiszternek vállalnia kell a felelősséget a pénteki, bukaresti tüntetésen történt incidensek kezelésének módjáért, és részletes jelentést kell bemutatnia arról, hogy a rendfenntartók miként és kinek a parancsára jártak el – véli Klaus Johannis államfő.

Az Államelnöki Hivatal szombati közleményében Johannis felhívást intéz a rendfenntartó erőkhöz, hogy az elkövetkezőkben szigorúan tartsák magukat az eljárásokhoz, fellépésük ne legyen aránytalan, és ne veszélyeztessék az állampolgárok életét.

„Az állam intézményeinek, beleértve a csendőrséget is, elegendő erőforrása és tapasztalata van ahhoz, hogy elszigeteljék az agresszív elemeket, hogy a tegnap este történtekhez hasonlók többé ne forduljanak elő” – áll a közleményben, amelyben az elnök azt kéri Carmen Dan belügyminisztertől, vállalja fel a felelősséget a demonstráción történtek kezeléséért, illetve mutasson be egy jelentést arról, hogy „miként és főleg kinek a parancsára jártak el a csendőrök”.

Az elnök ugyanakkor határozottan elítéli az erőszakot, függetlenül attól, hogy az kinek a részéről vagy ki ellen nyilvánul meg.

Johannis rámutat, a diaszpórában élők tüntetését már hetekkel ezelőtt bejelentették, a belügyminisztérium illetékes szerveinek volt idejük felkészülni rá, ugyanakkor azt is sejteni lehetett, hogy provokáció készül.

„Megmagyarázhatatlan számomra, hogy a csendőrség miért nem szigetelte el és vette őrizetbe a huligánok módjára, erőszakosan viselkedőket, lehetővé téve ezáltal számukra, hogy eltérítsék a tüntetést” – idézi a közlemény az elnököt, aki szerint ezzel ismét bebizonyosodott, hogy „a kormány irracionális, és saját állampolgárainak érdekei ellen cselekszik”.

Mégsem szenvedett súlyos sérülést a csendőrnő

Nincs nyaki-gerinctörése annak a csendőrnőnek, akit súlyosan bántalmaztak a péntek esti bukaresti tüntetésen – közölte Sorina Pintea egészségügyi miniszter, miután meglátogatta a Floreasca kórházba beutalt sérülteket.

A miniszter szerint a csendőrnő „jól van, fel tud állni, kommunikál, várja, hogy ismét mehessen dolgozni”. „Hematóma alakult ki nála, de nincs nyaki-gerinctörése” – tette hozzá.

A tárcavezető meglátogatta szombaton a Floreasca kórházba beutalt öt sérültet, akik közül három csendőr, ketten civilek. Állítása szerint mindannyian jól vannak.

A titkosszolgálat minden információt operatívan továbbított

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója, Eduard Hellvig szombaton telefonbeszélgetést folytatott Viorica Dăncilával, és emlékeztette a miniszterelnököt, hogy a SRI a birtokában levő minden adatot és információt „operatívan továbbított” a belügyminisztériumi szerveknek, beleértve a Műveleti Menedzsment Főigazgatóságot is, amelyben képviselője is van – tájékoztat a hírszerző szolgálat.

„A SRI határozottan elítél minden olyan próbálkozást, amely arra irányul, hogy vonja be az intézményt a politikai vitákba, tüntetésszervezésekbe vagy összeesküvés-elméletekbe, amelyekkel a cél félretájékoztatni a közvéleményt a SRI Románia biztonsági archiketúrájában betöltött szerepe és helye kapcsán” – olvasható a hírszerző szolgálat közleményében.

Megszólalt Liviu Dragnea PSD-pártelnök is

Elfogadhatatlan, hogy a főváros szívében, a kormány épülete előtt „az ellenzék és az államfő által támogatott, szervezett csoportok támadást intézzenek az alkotmányos rend ellen” – nyilatkozta szombaton a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Közleményében Liviu Dragnea rámutat, a csendőrök nemcsak a kormánypalotát, hanem a rendet, a jogállamot, az állam intézményeit, az ország szuverenitását és függetlenségét is védik.

„A képviselőház és a PSD elnökeként biztosítom Románia minden állampolgárát: a parlament senkinek sem fogja megengedni, hogy felszámolja a demokráciát, felfüggessze az egyéni jogokat és szabadságokat, hogy megváltoztassa a választások eredményét, és hogy – erőszakkal – felborítsa az állam rendjét” – fogalmaz Dragnea.

A PSD-elnök ugyanakkor felhívást intézett azokhoz, akik továbbra is békésen akarnak tüntetni, hogy kerüljék az erőszakos rendbontók csoportjait. A nagyobbik kormánypárt vezetője szerint a péntek este a Victoria téren történteknek „semmiféle demokráciában nincs helyük”.

„A véleménykülönbségek semmilyen esetben nem igazolják az erőszakot. Súlyos, hogy ezeket az agresszivitásokat biztatások, provokációk vagy akár közvetlen beavatkozások előzték meg bizonyos ellenzéki pártok részéről. Mind közül a legsúlyosabb azonban Johannis elnök péntek esti felelőtlen üzenete, amelyben bírálta a csendőrök közbelépését, bár ők csak tették a kötelességüket, és minden intézkedést meghoztak a közrend visszaállítása érdekében” – áll Dragnea közleményében.

A PSD-elnök szerint Johannis nyilatkozatával aláásta az állam tekintélyét, és újabb erőszakra buzdít azzal a céllal, hogy döntse meg a jelenlegi kormányt, és állítsa a helyére „saját kormányát”, ahogyan egyszer már volt példa erre mandátuma során. „Ezzel a hozzáállásával Johannis elnök ismét bebizonyítja, hogy az erőszakos és szélsőséges megnyilvánulások politikai szponzora. Sőt mi több: azzal, hogy felszólította a legfőbb ügyészséget, indítson vizsgálatot a csendőrök ellen, megfélemlíti a rendfenntartókat, előre megfontolt szándékkal az agresszorok oldalára áll, és azon intézmények ellen lép fel, amelyeket az alkotmány értelmében támogatnia kellene” – teszi hozzá.

Dragnea sajnálatosnak tartja, hogy egy demokratikus, békés tüntetés „illegitim politikai érdekek miatt” elfajult, számos sérültet követelve. „Az állam intézményeinek határozottan kell fellépniük a jogrend biztosítása, valamint az erőszakos incidenseket kiprovokálók felelősségre vonása érdekében” – olvasható Liviu Dragnea közleményében.

Tăriceanu: mindenki vállaljon felelősséget

Minden politikai vezető vállalja fel a rend fenntartásában, a társadalmi béke megőrzésében és a nemzeti egység megtartásában rá háruló felelősséget – szorgalmazta szombaton Călin Popescu-Tăriceanu, a felsőház elnöke.

„Minden politikai vezető vállalja fel a rend fenntartásában, a társadalmi béke megőrzésében és a nemzeti egység megtartásában rá háruló felelősséget. Nagyon fontos, hogy véget vessünk az erőszakra való felbujtásnak, amelyet az utóbbi időben tapasztalhatunk, s amely csak olajat önt a tűzre. Be kell látni, hogy a tegnapi események az erőszakra való buzdítások egyenes következménye, amelyeket egyes politikai vezetők is támogattak” – írta szombati Facebook-bejegyzésében a szenátus elnöke.

Hozzátette, hogy „nagy aggodalommal” követte a pénteki erőszakos tüntetést, és hangsúlyozta: „az intézmények reakciója egy ilyen feszült helyzetben rendkívül fontos a romániai demokrácia szempontjából”.

„Egyértelműen ki szeretném jelenteni, hogy egy demokráciában minden állampolgárt megillet a szabad véleménynyilvánítás joga egészen addig, amíg ezt erőszakmentesen teszi. (...) Ugyanakkor határozottan elutasítok minden verbális vagy fizikai agressziót, és azt gondolom, hogy ezzel románok milliói egyetértenek. A polgároknak tudniuk kell, hogy az állam intézményei felügyelik a rendet és a biztonságot (...) és ez ügyben támogatásomról szeretném biztosítani a csendőrséget és a rendőrséget, (...) amelyek a munkájukat végezték” – mondta Tăriceanu.

Călin Popescu-Tăriceanu csalódottságának adott hangot amiatt, hogy egyes politikusok az állam intézményeit bírálták a beavatkozás módjáért éppen akkor, amikor egy fiatal csendőrlányt brutálisan megvertek a tüntetők.

„Ezek a nyilatkozatok csak növelik a társadalmi feszültséget, és részletes vizsgálat nélkül hibásnak kiáltják ki a csendőrséget. Fontos szerep hárul az ügyészségre, az igazságszolgáltatásra és a titkosszolgálatokra, hogy megbüntessék a bűnösöket, és megakadályozzák, hogy hasonló események a jövőben előforduljanak, és remélem, hogy ezt - mindenféle politikai befolyástól mentesen – meg is teszik” – hangoztatta Călin Popescu-Tăriceanu.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szóbeli erőszak fizikai erőszakká fajul, a fizikai erőszak pedig nem csak a békés civileket és csendőröket, hanem a nemzet függetlenségét, szuverenitását, egységét is érinti, és ezáltal hazaárulássá válik.

'Nehéz pillanatokon megy át az ország és nem szabad megengedni, hogy az erőszakhullám szétterjedjen, és azokat az állampolgárokat is érintse, akik egy olyan országban akarnak élni, ahol jogaikat és szabadságaikat tiszteletben tarják, és ahol biztonságnak és békének örvendhetnek' - írta még Călin Popescu-Tăriceanu.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?