Drágábban tömegközlekedhetünk ezentúl Kolozsváron

Október 1-jétől két lejről 2.50 lejre emelkedik egy utazás ára a kolozsvári tömegközlekedési eszközökön.

A jegyek és bérletek ára évek óta nem módosult, mára a vállalat fenntartásának időközben megnövekedett költségei halaszthatatlanná tették a drágítást – közölte Oláh Emese alpolgármester sajtóirodája.

Az új jegy- és bérletárak értelmében ősztől 5 lej lesz egy két utazásra szóló jegy, 4 lejt kell kifizetni egy éjszaki utazásért, egy 60 percig érvényes jegy pedig 5 lej lesz.

Bérletek

A bérletek esetében a következő tarifákat határozta meg az önkormányzat döntéshozó testülete: a napos bérletek esetében a minden vonalra, az egy napig érvényes bérlet ára 14 lej, a három napig érvényes bérlet ára pedig 23 lej.

Egy hétre szóló, egy vonalra érvényes bérlet ára 20 lej, két vonalra 32 lej, az összes vonalra 45 lej.

Az egy hónapig, egy vonalra érvényes bérlet ára 70 lej, két vonal esetében 90 lej. A névre szóló összes vonalra érvényes bérlet 138 lej, a nem névre szóló pedig 168 lej.

A nyugdíjasok és a diákok továbbra is ingyen utazhatnak

A nyugdíjasok 12 hónapra szóló, minden vonalra érvényes bérlete 62 lejbe, egy vonalra pedig 31,5 lejbe kerül – a teljes költséget az önkormányzat fedezi. A diákok esetében egy vonalra érvényes havi bérlet ára 29 lej, két vonalra érvényes havi bérlet pedig 51 lejbe kerül, a bérlet árát az ő esetükben is az önkormányzat fedezi.

Az állami költségvetésből támogatott helyeken tanuló hallgatók két vonalra érvényes bérlete 70 lej, ennek ellenértékét fele-fele arányban fizeti ki az önkormányzat és az oktatási intézmény.

A fizetéses helyeken tanuló hallgatók bérlete két vonalra ugyancsak 70 lejbe kerül, azonban nekik maguknak kell felét kifizetniük, az ár felét az önkormányzat fedezi.

A jegyautomatás rendszer esetében a következő árakat állapította meg az önkormányzat: nem névre szóló, 24 óráig, minden vonalra szóló bérlet ára 15 lej, ugyanez a bérlet 72 órás érvényességgel 26 lej. 60 utazásra, minden vonalra érvényes, nem névre szóló bérlet 70 lej, a 120 utazásra, névre szóló verzió 95 lej. Egy nem névre szóló feltöltőkártya ára 3,5 lej, egy névre szóló feltöltőkártya pedig 5,5 lejbe kerül.

A helyben, feláron kiállított jegy ára 35 lejről 50 lejre emelkedik. „A bérletek árát jóval alacsonyabb arányban emeltük meg, mint a jegyek árát, mert a rendszeres utazókat nem szeretnénk elveszíteni, hiszen a város közlekedése szempontjából is előnyös, ha minél többen döntenek személygépkocsi helyett a közszállítási eszközök mellett. Azonban az áremelés sajnos elkerülhetetlenné vált, ezzel együtt az önkormányzat a szükségesnél kisebb arányú drágítás mellett döntött, noha tíz új buszvonal indítása is fokozta a Közszállítási Vállalat kiadásait. Kolozsvár a hasonló méretű nagyvárosok által szabott buszjegy árak szintjére emelte a jegyek árát. Például Aradon egy utazás ára 3 lej, Jázsvásáron 2.50 lejbe kerül” – mondta Oláh Emese alpolgármester.

Kapcsolódók

Kimaradt?