Valóban a Titanic hegedűsének hangszere hevert a padláson

Egy angliai ház padlásán megtalálták és azonosították a Titanic karmesterének rózsafa hegedűjét – közölte pénteken egy brit aukciósház.

titanicviolin

Hét évbe tellett, amíg az „elsüllyeszthetetlennek" kikiáltott óceánjáró hajótörését csodával határos módon átvészelő hangszer eredetét igazolták – mondta el Andrew Aldridge, a délnyugat-angliai Henry Aldridge és Fia családi vállalkozás résztulajdonosa.

A hegedű Wallace Hartley-é, a Titanic kis zenekarának vezetőjéé volt, aki arról lett híres, hogy egészen addig játszott a hangszeren, amíg a hajó végleg hullámsírba nem merült az 1912. áprilisi katasztrófában. A zenész holtteste tíz napot töltött a vízben, a hegedűt pedig a testéhez erősített bőrtokban találták. A karmester anyja röviddel a tragédia után újságíróknak elmondta: „Tudtam, hogy hegedűjét magához ölelve fog meghalni. Szenvedélyesen ragaszkodott ehhez a hangszerhez". A hegedű Hartley menyasszonyának, Maria Robinsonnak az ajándéka volt, rajta kis ezüsttáblán felirat: „Wallysnak, eljegyzésünk emlékére. Maria". A felirat segítségével sikerült azonosítani.

titanichegedus

Miután kihalászták az értékes hangszert, a kanadai hatóságok elküldték Maria Robinsonnak, akinek 1939-ben bekövetkezett halálakor a hegedűt az Üdvhadseregnek adták. Az 1940-es évek elején kelt levelében a szervezet egyik zenetanára ezt írta: „Gyakorlatilag lehetetlen játszani rajta, nyilván a viszontagságos sorsa miatt". A hangszert ezután egy családnak adták, amely a padláson tartotta.

Wallace Hartley a Titanic történetének egyik legfontosabb személyisége volt, mindenekelőtt a fantasztikus bátorsága miatt – mondta Andrew Aldridge, aki szerint a hegedű a Titanic legjelentősebb emléktárgya.

titanichegedu

A különleges sorsú hegedű értékét legalább 100 ezer euróra becsülik. Húsvéttól a belfasti városházán állítják ki (ebben a városban építették meg a Titanicot). Egyelőre nem bocsátják árverésre – mondta Andrew Aldridge, aki több múzeummal is tárgyal az esetleges adásvételről.

A Titanic első útján jéghegynek ütközött és elsüllyedt a jeges Atlanti-óceánon 1912. április 15-re virradóra. A hajón tartózkodó mintegy 2200 emberből 1500 veszett oda, közöttük a zenekar nyolc tagja.

Kimaradt?