FRISSÍTVE - Hivatalos: nem indul eljárás a PSD-t sértő rendszámú autó tulajdonosa ellen

A közlekedésrendészet pénteken közölte, hogy javasolni fogja az eljárás megszüntetését annak a férfinak az ügyében, aki Svédországban készíttetett, személyre szabott, "MUIEPSD" feliratú rendszámtáblával ellátott gépkocsit vezetett. FRISSÍTÉS: Az ügyészség kedden megszüntette az eljárást, a férfi visszakapja a jogosítványát.

A rendőrség közölte, hogy a nemzetközi rendőrségi együttműködés értelmében át fogja adni a svéd hatóságoknak a személyre szabott, trágár kifejezést tartalmazó rendszámtáblákat, amelyeket 2018. július 31-én tartott vissza, ugyanis ezeket bevonta a kibocsátójuk. Ugyanakkor a bukaresti rendőrség közlekedésrendészeti osztálya javasolni fogja az ügyben illetékes ügyészségnek az eljárás megszüntetését.

A rendőrség arról is tájékoztatott, hogy a kérdéses személygépkocsival csak abban az esetben lehet közlekedni, ha arra az állandó rendszámtábláit szerelik fel. A közlekedésrendészet hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy Răzvan Ştefănescu ellen büntetőjogi eljárás indult a büntető törvénykönyv 334-es cikkelyének negyedik bekezdése alapján.

Ez a cikkely így hangzik: 6 hónaptól 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntetendő az a személy, aki közúton olyan gépjárművet vezet vagy pótkocsit vontat, amelynek rendszámtábláit vagy nyilvántartási számtábláit visszavonták, illetve olyan, más államban bejegyzett járművet, amely nem rendelkezik közlekedési joggal Románia területén.

A Romániába a MUIEPSD rendszámmal július 18-án hazatérő - és azóta több ízben is igazoltatott, de egyéb rendőri intézkedés nélkül elengedett - svédországi vendégmunkás sajátos kormányellenes megnyilvánulása hatalmas médiavisszhangot keltett, és azonnal követőkre talált. A szabad fordításban "Kapd be PSD" üzenetet azóta számtalan látható helyre felfestették az országban.

Ioan Buda országos rendőrfőparancsnok szerdán azt mondta, hogy Răzvan Ştefănescu a rendszámtáblákat tekintve legálisan lépett Románia területére, a szükséges dokumentumok felmutatásával. „Az más kérdés, hogy az a rendszámtábla erkölcstelen és vulgáris volt” - mondta Buda. Hozzátette: a svéd hatóságok közölték a román rendőrséggel, hogy a személyre szabott rendszámtáblák csak Svédország területén érvényesek.

FRISSÍTÉS: A bukaresti harmadik kerületi bírósági ügyészség kedden közölte: elfogadják a közlekedési rendőrség javaslatát, és megszüntetik az eljárást az autó tulajdonosa ellen. A Svédországban letelepedett férfi a nap folyamán visszakapja a gépjárművezetői jogosítványát is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?