1053 gyújtógránátot emeltek a felszínre a tűzszerészek Maroshévízen

Összesen 1053, első világháborús gyújtógránátot emeltek a felszínre a tűzszerészek Maroshévízen, ahol egy csatornahálózat-bővítési munkálat során bukkantak a föld alatti lőszerraktárra a munkások. A robbanószerkezeteket csütörtökön semmisítik meg.

Ovidiu Dudu ezredes, a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) operatív központjának vezetője közölte, hogy a művelet befejeződött, miután mind az 1053 robbanóeszközt sikerült a felszínre hozni, és a pirotechnikusok alaposan ellenőrizték a környéket. A három napot igénybe vevő művelet alatt 12 személynek el kellett hagynia otthonát, ők éjszakára visszatérhettek lakásaikba. 

Dudu ezredes arról is tájékoztatott, hogy a gyújtógránátokat csütörtökön fogják megsemmisíteni egy Maroshévíz közelében fekvő területen. Az első világháborúból fennmaradt lőszerraktárat négy méteres mélységben találták meg a munkások, akik a csatornahálózat bővítéséhez végeztek ásásokat.

Hargita megyében gyakran találnak háborúból maradt fegyvereket, lőszereket, de eddig még nem volt példa arra, hogy ekkora mennyiségre bukkantak volna egy helyen. Ez volt az utóbbi 20 év legnagyobb pirotechnikai művelete a megyében.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?