Darwinra emlékeztek a szatmárnémeti múzeumban

Darwinra emlékeztek kedden, születésének 205. évfordulója alkalmából a szatmárnémeti múzeum nagytermében.

A rendezvény szervezője, dr. Sike Tamás biológus bevezetőjében elmondta, manapság nagy szükség van emlékezni a nagy természettudósra és hatalmas művére, hisz az iskolai tananyag keveset foglalkozik az evolúcióval. „Pedig, mint ez a diákokkal zsúfolt terem is bizonyítja, a fiatalok mind többet szeretnének tudni a fejlődés tudományáról” – jelentette ki.

A hallgatóságnak volt is mit tanulnia, hisz a Tudomány és varázslat címmel meghirdetett konferencián a hazaiak mellett olyan ismert szakemberek tartottak előadást, mint Rózsa Lajos, a budapesti ELTE tudományos kutatója és Horváth Róbert nyíregyházi ornitológus. Rozsa

Az előadók vetítéssel illusztrálva varázslatosan besszéltek arról, milyen károkat tesz az ember a természetben, de arról is, hogy az egyre szélesebb összefogás eredményeként  a kihalás szélén lévő fajok közül többet, mint régiónkban a vidrát és a feketególyát sikerült felszaporítani, vagy a melegebb földrészeken többféle majmot, így a gorillát és egy-két teknősfajtát sikerült megmenteni.

Rózsa Lajos ugyanakkor több példát adott arra is, hogy a hozzá nem értő, s tudományos szempontból nem elég alaposan előkészített beavatkozások milyen nagy károkat okoznak az élővilágban. Nem kevésbé volt érdekes két kolozsvári (BBTE) szakember, Marton Attila és Silye Lóránd előadása.

Ez utóbbi külön is beszélt azoknak a Kolozsvár környéki lapos kavicsok létrejöttéről, amelyeket a lakosság Szent László pénzének is szokott nevezni. Az előadásokat jól kiegészítette az a kiállí1tás, amely a múzeum folyosóján Darwin életét és munkásságát mutatta be.

Kimaradt?