Kató Béla püspök: senki ne féljen a cselekvéstől

A kolozsvári Farkas utcai templomban beiktatták pénteken hivatalába az Erdélyi Református Egyházkerület december 14-én megválasztott püspökét, Kató Béla sepsiillyefalvi lelkészt.

buszkepuspok

Az egyházkerület 46. püspöke fogadalmat tett az anyaszentegyház hitelveinek, szabadságának védelmére, az eskü szövegében kijelentette, példaként igyekszik elöl járni az egyház külső és belső építésében, közbenjár a „kebelbeli" gyülekezetek, iskolák, intézmények, egyházmegyék szellemi és anyagi jólétéért, mindezek érdekeit a fölöttes hatóság körében is hűségesen képviseli. „Szent kötelességemnek ismerem az általános jogrend és közbékesség fenntartását erőm mértéke szerint és Isten kegyelme által előmozdítani, mindezekben pedig Isten dicsőségét munkálni. Isten engem úgy segéljen!" – ismételte a népes gyülekezet előtt a hivatali esküt, amit Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke mondott előre.

templomelott

A Magyarországról érkező egyházi méltóság beiktató beszédében kiemelte: az egyház az elmúlt évtizedek során megtanulta, hogyan kell túlélni különböző rendszerek uralkodása során, de ami a túléléshez elegendő, az nem biztos, hogy elégséges a szabadságban, szabadsággal éléshez is.

Baráti jobb a román és a magyar hatóságoktól. Együttműködést ígért az Erdélyi Református Egyházkerület új püspökének a magyar kormány képviseletében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán köszöntőbeszédében azt mondta, Kató Béla eddigi élete olyan alap, amelyre lehet építeni. "Használjuk az anyagi eszközöket, a politikát, a közjogi összetartozást, a gazdaságot, használjuk a nemzeti érzést, és építsünk az alapra" - jelentette ki a lelkészként is bemutatott miniszter. A tárcavezető a román kormány képviseletében jelen lévő Victor Opaschi államtitkárhoz is szólva a megrekedt ingatlan-visszaszolgáltatásra is utalt. Felajánlotta együttműködését ahhoz, hogy az erdélyi reformátusoknak ismét rendelkezésükre álljanak az egykori diktatúra által elrabolt eszközök. Opaschi az új püspök korábbi munkásságában megmutatkozó szociális elkötelezettséget méltatta. Az államtitkár a romániai egyházak sokszínűségét az ország értékének tartotta.

Az ünnepi istentisztelet keretében Kató Béla beiktatott püspök hirdette a szószékről az igét Jézus Péterhez intézett szavai alapján: „Evezz a mélyre, és vessétek ki hálóitokat fogásra!" – pedig Péter egész éjjel halászott, és nem fogott semmit. Sikertelenség és az értelmetlenség érzése töltötte be. „Ez a semmi tölt be sokszor minket is. Sokszor megfogalmazzuk, hogy nincs semmi értelme az életnek, a küzdelemnek. Ha elkezdjük kutatni, hogyan jutott ide az emberiség, be kell ismernünk: felelősek vagyunk ezért mi is, a keresztény egyházon belül a mi egyházunk is" – jelentette ki a püspök.

IMG 4374De Péter mégis elindul Jézus szavára – mégis. „Az én programom a következő hat évben ez az egyetlen szó: mégis" – hangzott el a szószékről. „Mégis kivetem a hálómat. Én hiszek abban, hogy újjászülethet a mi magyar református anyaszentegyházunk" – mondta Kató Béla, és ennek hogyanját is kifejtette: nem halat, hanem hálót kell adni az embereknek; az egyház feladata, hogy visszaadja az emberek hitét, hogy senki ne féljen a cselekvéstől, az újrakezdéstől. Hiszen Péter is gazdag zsákmánnyal tért vissza a halászatból, miután Krisztus megmutatta neki az utat. Aki pedig Istent faggatja, az választ fog kapni tőle – bátorította hitvallásával a püspök a jelenlévőket.

Az igehirdetést ünnepi beszédek sorozata követte, melyet Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökének üdvözlőbeszéde zárt, elismerve Kató Béla egyházi munkássága mellett társadalmi szerepvállalásának súlyát is. „Építő ember, egyházát és közösségét szolgáló személy" - mondta a szövetségi elnök a püspökről.

szinrelepes joszovalsutemennyel

Kató Béla köszönetét fejezte ki nem csak azoknak az üdvözlő szavaiért, akik külön-külön szólaltak fel, hanem azoknak is, akik jelenlétükkel üdvözölték a megválasztott püspököt és a többi beiktatott egyházi tisztségviselőt. Elérzékenyült, amikor 88 évesen is jelen lévő édesanyjának köszönte meg támogató szeretetét, három évtizede hűséges társáról pedig így szólt: ha valamiért a püspökről jót mondanak, az érdem 51 százaléka a feleségéé. A háromszéki Barátosról származó püspök köszönetet mondott a barátosi gyülekezetnek és az illyefalvi egyházközségnek, ahol hosszú évek óta szolgált.

gratula

A templomban tartott ünnepi együttlét után az újonnan beiktatott püspök és az egyházkerület fogadalmat tevő tisztségviselői, a közgyűlési tagok, valamint a hivatalos meghívottak a Református Kollégiumba vonultak át ünnepi fogadásra.

Kimaradt?