Több mint tanárok: a legjobb mentorokat díjazták

Harmadszor adta át A Közösségért Alapítvány és a MOL Románia a Mentor Díjakat. A hiánypótló elismerés az ország legjobb tanárait, nevelőit jutalmazza, akiket maguk a tanítványok jelölnek a kitüntetésre. Idén 109 jelölésből választotta ki a kuratórium a Mentor Trófeára leginkább érdemes tíz személyt.

„Ismeri azt az áldozatkész, lelkes tanárt, szakembert, aki gyermekét szakkörökön segítette, jó tanácsokkal látta el az iskolai felkészülésben vagy a tanulmányi versenyeken? Ismeri azt az edzőt, aki gyermekét jó szemmel kiemelte és a neki legmegfelelőbb sportágban segítette készségei, képességei fejlesztésében? Emlékszik arra a szeretett tanárára, aki elindította a pályán, akihez később is mindig fordulhatott jó tanácsért, szakmai támogatásért? Segítsen megtalálni a legjobb mentorokat!" – áll A Közösségért Alapítvány felhívásában, amelyre 2012. december 31-ig 171 jelölés érkezett, összesen 109 személy nevére.

Az alapítvány kuratóriuma által leginkább érdemesnek tartott tíz oktató a kolozsvári Kaszinóban tartott ünnepélyes díjátadó gálán vette át kitüntetését: a Ioan Nemţoi üvegművész alkotta Mentor Trófeát és a 8000 lejes pénzjutalmat. A gálán rövid portréfilmek révén ismertették a díjazottak munkáját, személyiségét, nevelői hitvallását.

A kuratórium tagjai: Brânduşa Armanca egyetemi tanár, a TVR Temesvár munkatársa, Marius Cosmeanu szociológus, Gazda Árpád újságíró, A Közösségért Alapítvány elnöke, Molnár Bánffy Kata, kommunikációs szakember, a MOL Nyrt. szponzorációs vezetője, valamint Marius Tabacu zenész, műfordító és dokumentumfilm-rendező, aki egyben a díjátadó gála műsorvezetői szerepét is betöltötte.

 

Az ünnepségen valamennyi kitüntett személyesen vette át a Mentor Díjat, egyetlen kivétellel: Salamon András sepsiszentgyörgyi magyar nyelv és irodalomtanár, akit tanítványai csak Saleknek neveznek és aki részére – Marius Tabacu szavaival – a legszebb és legmeghatóbb ajánlólevelek érkeztek, nem vette át, hanem az általa alapított Osonó színtársulatnak továbbította a díját.

Salamon András volt tanítványai Facebook-oldalt indítottak el, a következő felhívással: „ha te is úgy érzed, Salek nélkül nem az lennél, aki, és nem ott tartanál, ahol, ha hála és öröm van a szívedben, amikor rá gondolsz, akkor kérlek az oldalon add meg a teljes neved, elérhetőséged." Néhány hónap alatt 509 tagja lett a csoportnak.

A díjazottak:

mol danielbadescu resize

mol ioanovicieleonora resize

mol arnautumaria resize

mol elisa resize

mol jakocszoltan resize

mol franciazkatalin resize

mol ioanmarneanu kezfogas resize

mol fernbachkozeli resize

mol petregabriel kinga resize

A Mentor Gála idei díszmeghívottja Horia Roman Patapievici író, filozófus volt, aki a mentor és tanítványa közötti kapcsolat fontosságát hangsúlyozta ki.

mol Patapievici1 resize„Ezeket a portréfilmeket nézve megerősödött bennem, hogy a mentor és tanítvány kapcsolathoz kettős elhivatottság kell: az oktató és a tanuló elhivatottsága" – mondta Patapievici, aki saját mentorának, George Victor Velculescu fizikaprofesszornak állított emléket felszólalásában. Annak a professzornak, aki ötvenéves korában képes volt megtanulni zongorázni, csak hogy megértse Schubertet, Hegel műveit pedig a szolgálati vécéhelyiségben tartotta, mert gyűlölte az intellektuális fennhéjázást. „Ha élne, én őt jelölném Mentor Díjra, elsősorban azért, mert engem is kigyógyított szellemi önteltségemből, ami az intelligens emberek legnagyobb csapdája. Egy igazi mentor erre tanít meg – és hogyan? Felkarolva, átölelve. Barátsággal, szeretettel, amit bármilyen hatalmas információmennyiség sem helyettesít" – mondta Patapievici.

mol Patapievici3 resize
A díjátadó gálán a program két szervezője, a MOL Románia és A Közösségért Alapítvány negyedik alkalommal is meghirdette a Mentor Díjakat. A jelöléseket 2013 december 31-éig lehet megtenni a kiírásnak megfelelőn összeállított iratcsomóval, részletek itt.

molcsoportpatapievici resize

Kimaradt?