Célegyenesben a Magyar Liberális Párt megalakulása

Néhány héten belül megalakulhat a Magyar Liberális Párt, Fodor Gábor, az SZDSZ egykori elnökének új politikai alakulata. Az MLP az egykori SZDSZ-szavazók és "az érdemi képviselet nélkül maradt liberálisok" megnyerését tűzte ki céljául, írja a Népszabadság.fg

A lap felidézte, hogy Fodor nemrég azt nyilatkozta, "a baloldalon láthatóan nagy a tülekedés, de egyetlen érdemi erő sincsen, amely a liberális értékeket kompromisszum nélkül képviselné. Ezért kell egy liberális párt. Türelmesen vártam, de nem csinálta meg senki. Ezért vállalom fel én".

A lap megszerezte a párt programtervezetét, amiben progresszív adózás helyett "valódi egykulcsos adót" szorgalmaznak. Ezt "szektorsemlegesen, valamennyi jövedelemre" vetnék ki. Javasolják továbbá a forint árfolyamának egyoldalú rögzítését, az euróhoz kötnék a forintot. Leállítanák az államosításokat és minél kisebb, decentralizált államot akarnak.

Tervezik továbbá a szabadpiaci verseny megteremtését az egészségbiztosításban is. Terveikben egy többiztosítós, de vizitdíj nélküli egészségügyet és többpilléres, állami és magánbiztosítókon alapuló nyugdíjrendszert ígérnek. Emellett elismernék a melegházasságot és pozitív diszkriminációs programokkal segítenék a romák felzárkóztatását.

Elakadt viszont az Európai Parlamentbe még az MDF színeiben bejutott Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter pártalapítása, írja a Népszabadság.

A Magyar Hírlap pedig Szél Bernadettel, az LMP a hétvégén megválasztott társelnökével készített interjút. Szél ebben reagált Bajnai Gordont Együtt 2014 pártjának újbóli megkeresésére, elutasította azt.

"Számunkra értelmezhetetlen volt a szövetség nevében fellépő Bajnai Gordon levele" - mondta Szél. Szerinte az LMP már az MSZP tavaly év végi meghívására is azért mondott nemet, mert nemcsak az "Orbán-rezsimet" akarják leváltani, hanem az azt hatalomba segítő "álbaloldali erőket" is.

Kimaradt?