Útlezárástól, adómegtagadástól sem riadna vissza az SZNT

A polgári engedetlenség eszközeihez folyamodik a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), ha a kormány a közigazgatási átszervezés során a székelyföldi megyéket román többségű közigazgatási régióba tagolja be – jelentette ki hétfőn a maszol.ro-nak Izsák Balázs.

Az SZNT elnökét, a vasárnapi marosvásárhelyi autonómiatüntetés főszervezőjét a demonstráción megfogalmazott petíció sorsáról kérdeztük. Izsák elmondta, arra számít, hogy a kormány válaszolni fog a székelyek követeléseit tartalmazó beadványra.

„Eddig a román kormány az SZNT minden egyes beadványára válaszolt. Ám fontosabbnak tartanám azt, hogy érdemi párbeszéd induljon meg a központi hatalom és a székely önkormányzati vezetők a megfogalmazott követelésekről" – magyarázta Izsák.
A beadvány megfogalmazói követelik, hogy a Székelyföld alkosson önálló fejlesztési régiót, és ne tagolódjon be román többségű közigazgatási régióba. Kérdésünkre, mi történik, ha a kormány a petíció tartalmát figyelmen kívül hagyva mégis egy román többségű közigazgatási régióba sorolja a székelyföldi megyéket, kijelentette: „Bukarest ezt nem teheti meg".izsakbalazs

Izsák emlékeztetett a román kormány nemzetközi kötelezettségvállalásaira. „Romániának tiszteletben kell tartania a helyi autonómia európai chartájában, a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartájában, illetve a kisebbségi keretegyezményben vállalt kötelezettségeit" – jelentette ki.

Az SZNT elnöke tiltakozást helyezett kilátásba arra az esetre, ha a román kormány megszegi ezeket a kötelezettségeit. „A polgári engedetlenség eszközeihez is folyamodunk: a bukaresti kormány nem csak tüntetésekre, hanem útelzárásra, adómegtagadásra is számíthat. Megpróbáljuk megértetni a székelyföldi önkormányzatok tisztségviselőivel, hogy kedvezőtlen döntés esetén meg kell tagadniuk az engedelmességet és az együttműködést a központi hatalommal" – fogalmazott Izsák Balázs.

Mint ismert, korábban az RMDSZ politikai alelnöke, Borbély László egy sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón kijelentette: az RMDSZ a dialógus útján próbálja rendezni az ország régiós átszervezésének problémáját, de ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, és a magyar közösség érdeke azt kívánja, akkor más szervezetekkel összefogva tiltakozó megmozdulásokra is sor kerülhet.

Kimaradt?