Ponta felelősségre vonná az RMDSZ-ellenes e-mailküldőket

Nem marad el az RMDSZ-ellenes e-maileket küldözgető kormányhivatalnokok felelősségre vonása Victor Ponta kormányfő szerint, ha beigazolódik, hogy a mezőgazdasági tárca és a pénzügyminisztérium alkalmazottai valóban a belső kommunikációs hálózatokon keresztül terjesztették a Dinu Giurescu akadémikusnak tulajdonított magyarellenes kiáltványt.ponta

Ponta: a hivatalnokok nem politizálhatnak

A miniszterelnök leszögezte, ez a cselekedet törvénybe ütközik, függetlenül attól, hogy az RMDSZ-ről vagy más politikai pártról van szó. „A kormány politikai irányítással működik, de a közigazgatásban dolgozók hivataluk végzése közben nem politizálhatnak. Biztosíthatom önöket, hogy ha beigazolódnak a vádak, a tetteseket felelősségre vonjuk” – fogalmazott Victor Ponta.

Vírusként terjedt az RMDSZ-ellenes dokumentum

Mint korábban írtuk, a két tárca belső információs hálózatán vírusként terjedt egy RMDSZ-ellenes dokumentum, amely a magyarok parlamentből történő kizárására buzdította a román választókat. „Románok! Menjetek el minél többen szavazni! Ha a részvételi arányotok meghaladja a 60-65 százalékot, akkor a 22 évből 13,7 éven át kormányzó RMDSZ nem jut be a parlamentbe, s többé nem tudja zsarolni leendő szövetségeseit. Talán végre felébredünk, s megleckéztetjük őket! Ha hazafi vagy, olvasd, és add tovább!" – ez a felhívás érkezett a választási kampány első napjaiban a pénzügyminisztérium és a mezőgazdasági minisztérium több száz alkalmazottjának munkahelyi elektronikus postacímére.

Újságírói kérdésre a kormányfő tagadta, hogy tudomása lett volna a kezdeményezésről.

Az RMDSZ segítene a tettesek felkutatásában

Az RMDSZ az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordult panasszal Dinu C. Giurescu akadémikus „Az egészséges Romániáért" című kiáltványa miatt. Emellett írásban felkérték a mezőgazdasági és a pénzügyminisztériumot, intézkedjenek azoknak az alkalmazottaiknak az ügyében, akik az USL kampányrendezvényén is felolvasott kiáltványt a két közintézmény e-mailjén terjesztik.

Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke korábban elmondta, a közalkalmazottak jogállására vonatkozó 1999/180-as törvény 44-es cikkelyének 3-as bekezdése világosan kimondja: a közalkalmazottaknak tilos politikai meggyőződésüknek és hovatartozásuknak hangot adni munkájuk végzése közben, másodsorban pedig etikátlan. Hozzátette, az RMDSZ szívesen segít a kétminisztériumnak e-mail-címekkel, levelezőlistákkal vagy egyéb bizonyítékokkal.

Utóbb Dinu C. Giurescu akadémikus cáfolta, hogy a kiáltvány szerzője volna.

Kimaradt?