Reuters: szorult helyzetbe került Victor Ponta

Négy hónap kormányzás és az államfő sikertelen leváltási kísérlete után szorult helyzetbe került Victor Ponta miniszterelnök: külföldről és belföldről egyaránt bírálatok érik, a szociálliberális parlamenti kormánytöbbség korábban biztosnak tűnő fölényes választási győzelme pedig már nem borítékolható – írta csütörtökön a Reuters.

A londoni székhely világhírügynökség átfogó elemzést készített a kormányfőről és a mögötte álló Szociál-Liberális Szövetségről (USL) két és fél hónappal a decemberi választások előtt.

Szerzője emlékeztetett arra, hogy Victor Pontának „mindene megvolt”, amikor májusban az EU legfiatalabb miniszterelnökeként hatalomra került: stabil parlamenti többség és a felmérések szerint 60 százalékos parlamenti támogatottság.victor-ponta-a-plagiat-au-decis-expertii-universitatii-bucuresti-1

Elpazarolta politikai tőkéjét

A Reuters elemzője szerint a kormányfő ezt az induló politikai tőkéjét felélte, elpazarolta. Ahelyett, hogy Románia, az unió második legszegényebb tagállama gazdasági talpra állítására összpontosított volna, mandátuma alatt Traian Băsescu eltávolításába ölte energiáját. Ez a jogi konfliktusokkal terhelt kormányzati politika aggodalmat keltett Brüsszelben és elriasztotta a külföldi befektetőket.

Mára az ország szigorú uniós megfigyelés alatt áll, megkérdőjeleződtek a korrupció visszaszorítására tett eddigi erőfeszítések és a jogállamiság iránti bukaresti elkötelezettség, Románia pedig továbbra is a schengeni övezet kapujában toporog.

Ez nem csoda – emlékeztet a Reuters –, hiszen kormányzása első két hónapja alatt a Ponta-kabinet nem kevesebb mint negyven sürgősségi rendeletet fogadott el, fittyet hányt a parlamenti demokrácia szabályaira és korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét.

Az államfővel történő folyamatos konfliktusa megrendítette az EU döntéshozóinak bizalmát Pontában. „Mi szavatolja azt, hogy nem próbálja meg újra azt, ami egyszer már megtett Băsescuval? Nem lesz könnyű visszaszereznie külföldön a hitelét” – nyilatkozta egy névtelen uniós diplomata a hírügynökségnek.victor-ponta-la-antena-3-pot-sa-bag-mana-in-foc-ca-cei-care-au-demisionat-sunt-de-partea-noastra

Megijedtek Năstase bebörtönzésétől

A Reuters felidézi, hogy a politikai válság Románia gazdasági reformok iránti elkötelezettségét is megkérdőjelezte a befektetői körökben. A lej értéke nyáron mélypontra jutott az euróhoz képest, az ország nehezen tudta nemzetközi hitelekből finanszírozni a deficitjét.

Az elemző szerint Adrian Năstase volt miniszterelnök börtönbe kerülése azt a jelzést küldte Brüsszelbe, hogy Romániában végre kezdik komolyan venni a korrupció visszaszorítását. Csakhogy éppen ez az esemény késztette arra Pontát, hogy megpróbálja eltávolítani tisztségéből az államfőt. Pártjában – miként egyébként az ellenzék soraiban is – szép számban akadnak ugyanis politikusok, akiket korrupció miatt szintén börtön fenyeget.

A külföldről érkező intések mellett a miniszterelnöknek az USL-n belüli konfliktusokkal is meggyűlt a baja. A Victor Ponta vezette szociáldemokraták és a hibát hibára halmozó Crin Antonescu vezette liberálisok eltávolodtak egymástól. A viszály azonban nem kerül felszínre, ugyanis mindkét fél belátja, legalább a választásokig együtt kell tartani ezt a pártszövetséget.

A Reuters elemzése azzal zárul: továbbra is az USL a romániai választások fő esélyese, ám az államfő leváltási kísérlete csökkentette népszerűségüket, és nem lesz könnyű elérni számukra az 50 százalékot decemberben.

Kimaradt?