EBESZ-küldöttséggel tárgyalt Bukarestben Kovács Péter

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) küldöttségével találkozott csütörtökön Bukarestben Kovács Péter. Az RMDSZ főtitkára a közelgő romániai parlamenti választásokról, illetve a Mikó-ügyről tárgyalt az EBESZ szakértőivel.

„Romániában fontos a külföldi megfigyelők jelenléte, mert annak ellenére, hogy a választások szabadok, és az eredmények a választók akaratát tükrözik, minden alkalommal történnek törvénytelenségek, visszaélések" – jelentette ki a politikus. Szerinte az államelnök leváltására szervezett referendum jó példája annak, hogy a külföldi figyelem mederben tudja tartani a romániai demokráciát.kovacs

Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája választási főosztályának képviselői a választások előkészítéséről, a politikai szervezetek finanszírozásáról, a fiatalok és a nők politikában betöltött szerepéről, a sajtószabadságról, illetve a nemzeti kisebbségek parlamenti képviseletéről érdeklődtek.

A találkozó során Kovács Péter átadta a Mikó-ügy angol nyelvű ismertető anyagát. Elmondta: az RMDSZ fontosnak tartja a hiteles tájékoztatást ebben a kérdésben, hiszen az EBESZ hatáskörébe – egyebek mellett – a korai figyelmeztetés és a válságmegelőzés is tartozik, ezért mindenképpen tudniuk kell arról, hogy a bíróság döntése sérti az egyéni jogokat, ellentmond az európai értékeknek, illetve magyarellenes.

A főtitkár hangsúlyozta, az ilyen jellegű döntések azt a „fontos és igen szomorú üzenetet" hordozzák a romániai magyar közösség számára, hogy 23 évvel a változások után még mindig elvehetik a megszerzett jogokat. Az ügy kapcsán felvetődik az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségének a kérdése is – mondta Kovács.

Kimaradt?