Antonescu határozottan ellenzi Kövesi kievezését a DNA élére

A Szociál-Liberális Szövetség (USL) liberális társelnöke nem vonja kétségbe a kormányfőnek azt a jogát, hogy az időközben alkotmánybírónak kinevezett Mona Pivniceru igazságügyi miniszter helyett ideiglenesen átvegye a tárca irányítását. Crin Antonescu azonban határozottan ellenzi azt, hogy ügyvivő miniszterként Victor Ponta Laura Codruţa Kövesit, Románia volt legfőbb ügyészét jelölje a korrupcióellenes ügyészég (DNA) vezetőjének.crinponta

Ezt a politikus vasárnap este az Antena3 hírtelevízióban közölte. „Szakadhat-e az USL, ha ez mégis megtörténik? Igen, ezt is elképzelhetőnek tartom, bár erős kétségeim vannak efelől” – jelentette ki Antonescu. Mint mondta, a kormányfővel is közölte már, hogy Kövesi jelölését „az igazságszolgáltatás szempontjából és politikai szempontból is” elhibázott lépésnek tartaná. Antonescu korábban többször vádolta azzal Kövesit, hogy az államfőnek rendelte alá a vádhatóságot.

kovesi

Mint ismert, Victor Ponta nem cáfolta azt az igazságügyi forrásokból származó sajtóértesülést, hogy Kövesit javasolja a DNA főügyészének. Csupán annyit mondott, hogy a legfőbb ügyészi posztra és a korrupcióellenes vádhatóság élére javasolt személyről csupán az államfővel történő jövő heti konzultáció után dönt.

A miniszterelnököt egy másik PNL-s politikus, Norica Nicolai is támadta, amiért a két főügyészi posztra nincs szándékában versenyvizsgát kiírni. Az európai parlamenti képviselő emlékeztetett: az Európai Bizottság elvárása, hogy a vádhatóság vezetőinek kinevezése átlátható módon történjék.

Kimaradt?