Kovács: az RMDSZ-től másolta régiós tervezetét az EMNP

Az EMNP lemásolta az RMDSZ régióátszervezésre vonatkozó 2010-es törvénytervezetét, amelyet azóta a szenátus már el is fogadott – közölte szerdán Kolozsváron Kovács Péter, a szövetség főtitkár. A politikus szerint a Néppárt annyira el volt foglalva a területi autonómia kivívásával, hogy nem vette észre: Romániában hónapok óta folyik a közvita a régióátszervezésről, amely a magyar közösség megmaradása és gazdasági fejlődése szempontjából létfontosságú.

Kovács szerint az EMNP „szakmai anyaga” Erdély, a Bánság és a Partium vonatkozásában egyetlen lényegi pontban tér el az RMDSZ dokumentumától: míg a szövetség tervezetében Szeben és Brassó, illetve Hunyad és Fehér megye külön régiókhoz tartozna, addig a Néppárt szerint egy régiót alkotnának.kovacs

„Nincs azzal semmi baj, ha a néppárti politikusok egyetértenek az RMDSZ által előterjesztett törvénytervezettel, de ne tegyenek úgy mintha feltalálták volna a meleg vizet” - mondta a főtitkár majd emlékeztetett: a tavalyi választási kampányban a Néppárt az RMDSZ arculatát, jelszavát, és saját tulajdonú fényképeit is minden lelkiismeret furdalás nélkül eltulajdonította és felhasználta.

Kovács Péter elmondta, az RMDSZ továbbra is szakmai síkra szeretné terelni a regionalizációról folyó vitát. Emlékeztetett arra, hogy a szövetség gazdasági felmérései és elemzései kimutatják: az azonos történelmi, nyelvi és kulturális értékeket magukban hordozó régiók gazdasági és szociális szempontból is erősebbek, hatékonyabban fejlődnek, míg a mostani, mesterségesen kreált régiókban növekedett a leszakadás a legfejlettebb és a legszegényebb megyék között.

Az RMDSZ 2009-ben benyújtott törvénytervezetében Románia jelenlegi megyéiből alakította volna ki a javasolt 16 régiót. A  tervezetet vita nélkül, hallgatólagosan fogadta el a szenátus 2010-ben, a képviselőház azonban azóta sem tűzte napirendjére.
 

Cikkünk frissül

Kimaradt?