Brassai Zsombor az új Maros megyei RMDSZ-elnök

Brassai Zsombort választotta elnöknek csütörtökön az RMDSZ Maros megyei szervezete. A tisztújító közgyűlésén az RMDSZ országos vezérkara is részt vett. Brassai egyetlen jelöltként pályázta meg az elnöki tisztséget, és a jelenlévő 215 küldött közül 206-nak a támogató szavazatát nyerte el.brassai

Az ülést Kelemen Atilla leköszönő megyei elnök nyitotta meg. Emlékeztetett arra, hogy már húsz éve tölti be ezt a tisztséget. „Büszke vagyok, nagy elégtétellel tudom kimondani, hogy benne voltam abban a csapatban, amelyben Markó Bélával volt alkalmam együtt dolgozni. A húsz év alatt olyan döntések, megvalósítások születtek, amelyre az egész magyarság büszke lehet” – jelentette ki a politikus.

Úgy fogalmazott: a Maros megyei szervezetet mindig is az RMDSZ zászlóshajójának tekintette. „Összesen 38 polgármesterünk, 50 alpolgármesterünk, 473 tanácsosunk van a megye városaiban, községeiben. Óriási csapat ez, valamikor, Bethlen Gábor idején jó nagy csapatot tett volna ki” – állapította meg.

Felidézte, hogy személyét és a szervezetet sok kritika érte. „Megpróbáltam nagyon gondosan védeni ezt a szervezetet. Az a vád is ért, hogy nagyon szigorú vagyok. De azt, amire vállalkoztunk, nem lehet cseppfolyósan végezni” – jelentette ki. Elismerte ugyanakkor, hogy néha nem tudta elég bátran, vagy elég szakszerűen védeni a szervezetet. „Egy eszmei vezérelv volt előttem, ez az RMDSZ-é. Mindig a közösség érdekében cselekedtem. Ha megsértettem valakit a 20 év alatt, megkövetem őket” – mondta Kelemen.rmdsz tisztujito kelemen atilla ae

A leköszönő elnök Marosvásárhely és Maros megye veszteségeiről is beszélt, de az ünnepelni valókról is. Mint mondta, örömmel konstatálta a sok, terembe betérő fiatalt, aki átveszi/átvette a stafétát. „Az RMDSZ-nek élni kell akkor is, ha nincs kormányon, ha nincs pénz. Hiszen az RMDSZ léte politikai, eszmei kérdés, nem pénzkérdés” – tette hozzá.

Kelemen elmondta, azért nem pályázza meg újra a tisztséget, mert úgy gondolja: húsz esztendő kerek évforduló arra, hogy visszaadja ezt a munkát. „Bármikor segítek abban, hogy ez a szervezet továbbéljen. Remélem az erdélyi magyarság erősítésére, tanult szakmámmal a vidék dolgait tudom továbbra is” – fogalmazott a politikus.

A leköszönő elnök szerint az RMDSZ össze kell zárnia sorait. „Soha nem fogadom el, hogy egy rendezvényen akasztással fenyegessék vezetőinket. Akik ezt megtapsolták, ugyanolyan gyávák” – utalt arra, hogy a marosvásárhelyi autonómiatüntetésen több bekiabáló Kelemen Hunor és Markó Béla vesztét követelte.

Beszéde után Kelemen díszoklevéllel köszönte meg a munkáját azoknak, akik az RMDSZ-ben vele dolgoztak: Szabó Árpád, Tatár Béla, Illés Ildikó, Kerekes Károly, Csép Éva Andrea, Brassai Zsombor, Gombos Csaba, Simon István, Péter Ferenc, Balogh József, Dávid Csaba, Peti András.rmdsz tisztujito ae 01

Borbély: bemocskoltak bennünket

Szabó Árpád, megyei ügyvezető elnök beszámolója után Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke tartott beszédet. „Volt egy tüntetés március 10-én. Minket, marosvásárhelyieket, az RMDSZ-t nem kérdezett meg senki, amikor meghirdette ezt a tüntetést. Ha megkérdezett volna engem, azt mondtam volna, menjünk ki március 15-én, ünnepeljünk, tüntessünk, használjuk nemzeti szimbólumainkat” – utalt az autonómiatüntetésre.

Megfogalmazása szerint ezen a demonstráción szidták, mocskolták az RMDSZ vezetőit. „Ezeket mind figyelembe kell venni akkor, amikor döntéseket hozunk. Ez nem azt jelenti, hogy nem akarunk autonómiát” – jelentette ki.

Borbély szerint az RMDSZ Maros megyében politikailag gyengébb, mint egy éve, ezért meg kell találniuk a módját annak, hogyan tovább. „Ne hallgassuk el, hogy itt ebben a megyében kapta a legkevesebb szavazatot a két ellenpárt. Azt se hallgassuk el, hogy Marosvásárhelyen problémák voltak. Azt se, hogy fél évbe telt, amíg meg tudtuk újítani a marosvásárhelyi szervezetet. Új csapat jön a megyei szervezet élére is. Le kell ülnünk és megtárgyalnunk azt, hogy hogyan tovább” – fogalmazott a politikus, majd bejelentette, hogy nem vállalja többé a Területi Küldöttek Tanácsának elnöki tisztségét.  „Ez nem jelenti azt, hogy nem leszek ott, de jöjjön az új csapat és az új fejezet” – tette hozzá.

Kelemen: egyensúlyteremtésre kell törekedni

Az ülésen részt vett Kelemen Hunor szövetségi elnök, aki köszönetet mondott az RMDSZ Maros megyei szervezetének, Kelemen Atillának a több mint húsz éves tevékenységért. Emlékeztetett arra, hogy a Maros megyei a legnagyobb szervezete a szövetségnek, az RMDSZ pedig a Kárpát-medence legnagyobb és legsikeresebb szervezte.

„Nagyon nehéz időket tudunk magunk mögött, embert próbáló idők voltak. Olyan helyzetben vagyunk most, 2013 márciusában, amikor azzal szembesülünk, hogy nélkülünk is döntéseket lehet hozni. Amikor azt akarják, hogy az RMDSZ ne számítson, akkor sem, amikor az önkormányzatokat érintő, vagy a regionalizálással kapcsolatos döntéseket hoznak” – fogalmazott Kelemen.rmdsz tisztujito kelemen hunor ae

Az RMDSZ elnöke szerint mindig újra és újra kell kezdeni a párbeszédet és a politikai egyensúly megteremtését. „Maros megye a székelység és a Partium között, valahol középen van, és ami itt történik, meghatározó a Székelyföld és a Partium számára is. Ezért is nagy kihívás ennek a szervezetnek az élén teljesíteni” – jelentette ki.

A politikus szerint az RMDSZ hibáit a szervezeten belül, nem a sajtóban kell megbeszélni. Emlékeztetett arra, hogy 2014-ben európai parlamenti, 2016-ban parlamenti választások lesznek, Marosvásárhely és Maros megye továbbra is „versenypálya” lesz. Ezért egyensúlyteremtésre kell törekedni, partnereket kell találni.

 „Nekünk közösséget kell továbbra is építeni. Az kap bizalmat, aki közösséget épít, aki szót ért az emberekkel, de nem hullámlovas, nem a népszerűséget hajhássza, hanem az egyensúlyra törekszik” – fogalmazott a szövetségi elnök, majd támogatásáról biztosította a Maros megyei szervezet élére kerülő új csapatot.

Markó: nem vagyunk válaszúton

Markó Béla beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy kinek-kinek számvetést kell készítenie az elmúlt időszakról.  „Egyfajta búcsú hangulata is volt mindannak, amit Kelemen Atilla mondott, ami természetes, mert fontos feladattól búcsúzik, de nem a politikától” – mondta a szenátor, hozzátéve, hogy mindazoknak, aki ezután jönnek, ugyanolyan érzelmes megközelítést kíván, mint ahogy a leköszönő elnök fogalmazott.rmdsz tisztujitomarko bela ae 02

A politikus szintén kitért a marosvásárhelyi autonómiatüntetésre. Veszedelmes manipulációnak nevezte, hogy egyesek azt sugallják: most kell utat választani, és aki nem ért egyet a demonstrációval, az nem akar autonómiát. „Aki azt a látszatot kelti, hogy az a bátor, aki kimegy tüntetni és sunyin végighallgatja az RMDSZ gyalázását, és az a gyáva, aki Bukarestben a románokkal szembefeszülve vívja ki a magyarság jogait, annak azt kívánom, menjen ő Bukarestbe. Csak nem kívánom ennek a közösségnek. Mert az nem tudná végigvinni és azt elérni, amit mi” – fogalmazott Markó.

A politikus rossz alternatívának tartja a tüntetést, mert szerinte rosszat tesz a magyar közösségnek. „Ezt el kell mondani, itt Marosvásárhelyen, azoknak a kollegáknak is, akik megtapasztalták, hogy mit jelent helytállni” – jelentette ki. Dicsérettel szólt Kelemen Atilláról, aki „nem közvélemény-kutatások után alakította” álláspontját és viselkedését. „Volt bátorsága, nem igazodott a népszerűséghez. Arra vállalkoztunk, hogy vezessük ezt a közösséget, és Kelemen Atilla ezt tette” – mondta Markó, aki szerint a Maros megyei szervezet nincs válaszúton, folytatni kell, amit eddig tett, de sokkal jobban, mint eddig.

Brassai: holnap kezdődik a választási kampány

Brassai Zsombor egyetlen elnökjelöltként szintén megköszönte Kelemen Atilla munkáját, emlékeztetve arra, hogy a leköszönő elnök kérte fel annak idején, hogy mellette vegyen részt az RMDSZ vezetésében. „Nagy lelkesedéssel elvállaltam. Azért, válaszoltam a kérdezőknek, mert ezt is szolgálatnak tekintem és szolgálatnak fogom fel” – kezdte beszédét a jelölt.

Azt mondta: az elmúlt 13 évben mindenkitől kapott, tanult valamit, ezt a tudást próbálja értékesíteni a továbbiakban. Felidézte, hogy az elmúlt időszakban 218 helyi szervezetben tartottak tisztújító gyűlést, és sok helyen többen gyűltek össze, mint egy kampány alkalmával.

„Hiszünk abban, hogy tovább erősítjük a szervezetet, az önkormányzatainkat és nagyobbat domborítunk 2016-ban, mint 2012-ben. Úgy gondolkozzunk, hogy holnap kezdődik a választási kampány. Az igazi cél az 2016-ra tekint. Nekünk nyerni kell. Matematikai esélyünk van. Tudom, hogy túlzott derűlátásnak tűnik, de esélyünk van a nyerésre” – jelentette ki a Maros megyei szervezet új elnöke.

Kimaradt?